SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Engagemang och Glädje

Välkommen till Enebybergsgymnasterna

Enebybergsgymnasterna bildades 1973 som ett resultat av den flickgymnastik som Kerstin Angard bedrivit i Enebyberg sedan 1960-talet där mottot redan från start var Engagemang och Glädje. 

50 år senare har vi nu nått ca 1300 medlemmar och är därmed en av Danderyds största idrottsföreningar och bland de tio största gymnastikföreningarna i Stockholmsregionen och är därmed en betydelsefull faktor i det allt viktigare folkhälsoarbetet för att motivera fler barn och ungdomar till ökad fysisk aktivitet.

 

Vi har idag en mycket omfattande verksamhet som primärt inriktas på truppgymnastik med en växande tävlingssida och en stor breddverksamhet. Föreningen har grupper för familjegymnastik, knatte, träning, tävling, upp och ner (för barn med speciella behov).

 

Vi har en kraftigt växande pojkverksamhet som idag uppgår till 230 gymnaster.

Föreningen har en heltidsanställd verksamhetschef, en deltidsanställd kanslist samt fyra anställda tränare. Utöver detta har vi ca 160 ideella ledare som är aktiva i våra olika grupper.

 

Vi har sedan 2012 tillgång till en specialbyggd gymnastikhall vid Mörbyhallen. Vi är även aktiva i Danderyds gymnasium, Mörbyskolan samt Brageskolan.

 

Föreningen finns numera representerad på de flesta tävlingar på riksnivå där vi deltar med lag både på pojk-, flick- och mixsidan.

 

Välkommen att kontakta vår verksamhetschef Emelie Kling som nås via mejl kansliet@enebybergsgymnasterna.se

 

Adress:

Enebybergsgymnasterna

Rinkebyvägen 4

182 36 Danderyd

OO-talet - Ett händelserikt årtionde!
2023-12-08 07:52

 

I inledningen av 2000-talet har föreningen drygt 550 gymnaster och 70 ledare och hjälpledare, och när det gått ett decennium har det tillkommit ca 100. Under denna period sker några omorganisationer även om de åldersspann som finns förblir ganska lika. Föreningen har

 

  • 7-8 Knattegrupper 5-6 år, flickor, pojkar
  • 8-10 A-/barngrupper 7-9 år (lågstadiebarn) flickor
  • 2 B-/ungdomsgrupper 10-12 år (mellanstadiebarn) flickor
  • 1 C-/ungdomsgrupper 13 år - (högstadieungdomar och äldre) flickor
  • 1-3 P-/pojkgrupp (pojkar 7 år och äldre)
  • Förberedande-, minitrupper, tävlingstrupper 1-4, RMY, elittrupper, USM-trupp
  • Dans/balett + friståendetruppen
  • Motionsgruppen

 

Namnen är många under årtiondet, liksom den härliga kavalkaden av dräkter! Även om både ledartröjan hänger kvar, liksom några av de gröna dräkterna. Den stora volymen gymnaster finns på träningssidan genom de många knattarna och barnen. Den bredden ger förutsättningar till tävlingssidan till vilken uttagning sker till de olika nivåerna och tävlingarna.

 

Barn- och ungdomsgrupperna väljer på att träna 1-2 gånger i veckan medan tävlingstrupperna tränar tre gånger i veckan. De läger och resor som ordnas för framför allt tävlingstrupperna kompletteras så småningom med föreningens miniläger som snabbt blir populära aktiviteter även för breddgymnaster.

 

En av 00-talets stora händelser är när Pia Eneström 05-06 startar föreningens första Upp & Ner-grupp! Ett glatt gäng med ett tiotal gymnaster och deras föräldrar lägger grunden till det som än idag är så viktigt - alla kan gympa! Det finns en fin berättelse hur Upp&ner-gruppen bildas i en av de Enebybergsgymnasternafoldrar (2007) som årligen tas fram under denna period.

 

Andra stora händelser under 2000-talet är när en av tävlingstrupperna vinner Riksfinalen i ungdomscupen då de går helt obesegrade genom tävlingen med 100 deltagande lag. EG deltar också i SM igen för första gången på 15 år. Stor lycka!

 

Friståendetruppens deltagande år 2000 på det inofficiella VM som anordnas i Helsingfors. Deltagande internationellt fortsätter med att gymnaster från många av grupperna deltar i två gymnaestrador, 2003 Världsgymnaestradan Lissabon, Portugal och 2007 Gymnaestadan i Dornbin, Österrike dit ca 60 ungdomar i åldrarna 12-18 år åker.

 

Uppvisningar under åren har teman som Astrid Lindgrens värld, Schlager, superhjältar, äventyr, Mamma Mia!, musikaler och vilda västern. Det lär ha gått livat till!

 

Föreningen anordnar utöver Lagnölägret för 20+ gången nu även miniläger på hemmaplan. Och kommunen uppmärksammar återigen föreningens ledare för det fina ledarskapet genom att 2001 tilldela Annika Gratz Kultur & Fritids ungdomsledarstipendium och 2008 tilldela Tobias Cedrum samma pris. Ytterligare stöd ger Föräldraföreningen som fortsatt hjälper till med bidrag till diverse redskap, resor och läger.

 

Flera av dagens äldsta gymnaster och ledare börjar sin gymnastikresa under den här talet och utgör bryggan vidare mot framtiden.

Engagemang och glädje under 90-talet
2023-12-03 15:06

Till 90-talet har föreningen Enebybergsgymnasterna hunnit växa till sig till kommunens största förening, närmare 500 aktiva gymnaster. Friståendetruppen fortsätter att vara framgångsrik, samtidigt som trampett utvecklas med nästa generation gymnaster. EG bygger nu på helheten i truppgymnastik.

 

Med utvecklingen kommer också nya redskap i form av tex tumblinggolvet (istället för matta) och för EG fler hallar. Danderyds gymnasium är byggd och man tränar i både Friberga och Mörby. Ändå är redan då frågan om tider och utrustning i hallar centrala frågor för föreningen och dess styrelse.

 

Då liksom nu var ledare en begränsande faktor och något som föreningen arbetade aktivt för att säkra på olika sätt - både återväxt och kvalitén i ledarskapet. Föreningen hade duktiga barnledare och flera av de äldre gymnasterna var också fina ledare. Under 90-talet får föreningen sin första anställda ledare. En nödvändighet med föreningens ambition att växa och bli större. Detta ger ekonomiska förutsättningar för att kunna göra allt spännande som skedde under detta aktiva årtionde.

 

Även Enebybergsgymnasternas 90-tal innehåller en rad shower och många, många evenemang. De egna klubbmästerskapen och så uppvisningarna med tema/namn som Askungen, En mus saga till jul, Lejonkungen, Hemma hos jultomten och man fortsätter visa upp Chess.

 

Det är olika jubileum och manifestationer som tex 75-års jubileum i Kungliga tennishallen, uppträdanden i Blå hallen med A spirit of Sweden för bättre gymnastikhallar och ett friskare Sverige och landskamp i basket Sverige-Grekland, EIFs jubileum, uppträdanden på föreningsstämmor, idrottsmanifestation i Finland, Baltiska spelen, invigningen av fotbolls-EM 92, SAS julmarknad, Stockholms gymnastikgala, modellerande på H&Ms modevisning och på Vattenfestivalen deltog vi med såväl RSG som matta och hopp.

 

Ett 20-tal gymnaster åker även på EGO-tripp, en turné i norra Sverige. EG deltar i gymnastikspelen i Umeå och Norrköping. Sen är det inget 90-tal utan en Europaresa!

 

Under 90-talet anordnas även julgransplundringar varje år och återkommande i många år är också en volleybollturnering där 250-300 ungdomar deltar varje gång. Nationaldagsfirandet fortsätter på Solliden och Djursholms slott.

 

Allt ordnar sig ju inte av sig självt. Föreningen har idag sju hedersmedlemmar och bland dem återfinns under 90-talet både Eva-Britt Leander (Evis) och Birgitta Angard (mest känd som Bug inom föreningen, och dotter till Kerstin som startade föreningen) i centrala positioner som både ledare och i styrelsearbetet. Åren 90-91 utses EG till Årets förening i Danderyd och Årets ledare blir återigen Bug. Till god hjälp är även föreningens konsulenter där Anitha Bäcklin var konsulent sedan början på 80-talet och något år in på 90-talet börjar vår nuvarande idrottskonsulent Maria Olving. Vilket engagemang under så lång tid!

 

Ytterligare en central person är Annika som under så många år höll i det så uppskattade Lagnölägret. Ett stående inslag under somrarna. Under Annikas ledning, tillsammans med äldre gymnaster som ledare, fick många barn och ungdomar möjlighet till gemenskap och gymnastik under trevliga former på sommaren. En fantastisk del i skapande av det engagemang och den glädje som är Enebybergsgymnasterna!

EGs glada, sprakande 80-tal! Så fyllt av träning, evenemang och resor!
2023-11-24 14:05

Friståenden med namn som Spirit of Sweden, Cats, Chess, fåglarna, fashion fullkomligt flödade under ledning av flera hängivna ledare och föräldrar. För många gymnaster var drömmen att få plats i Birgittas friståendetrupp. Framträdandena blandade och laborerade med både dans och gymnastik med dräkter och rekvisita som sytts, knåpats och samlats av den engagerade skaran vuxna och ungdomar som fanns i föreningen och föreningens föräldraförening.

 

Inom Enebybergsgymnasterna fanns ännu klassisk gymnastik och rytmisk gymnastik med band, boll och käglor, både individuellt och i grupp med förgjorda program där alla tävlade på samma program. Under 80-talet gjorde truppgymnastiken sitt inträde, och med den växte föreningen. Det skapade ytterligare en dimension av samarbete och att ha roligt i grupp. Den mer utrymmeskrävande artistiska gymnastiken gav plats för det större antalet gymnaster inom trupp. Vi hade i EG då barngrupper med superviktiga ledare som kom att lägga grunden för att truppgymnastiken blev en framgångssaga. Killarna började i föreningen och med dem kom de första mixgrupperna. Så extra roligt att så många av de ledare och gymnaster som var aktiva under 80-talet fortfarande på olika sätt står föreningen nära!

 

Lagnölägren var en återkommande händelse varje sommar och andra dagläger anordnades också i såväl Mörbyskolan som i det nybyggda Danderyds gymnasium. Vid ett tillfälle åkte en stor grupp gymnaster på läger i Finland i ett utbyte med en finsk förening.

 

EG var återkommande gäst på svenska flaggans dag på Solliden och nu började även traditionen som fortfarande finns med uppvisning vid nationaldagsfirandet vid Djursholms slott. Gymnasterna genomförde en mängd med uppvisningar i och utanför kommunen; Eneby torg, Mörby centrum, Danderyd kommuns 100-års firande, svenska gymnastikförbundets 85-års jubileum och inte minst uppvisning, TV-framträdande och gymnastikutbyte under tre veckor i Japan. Ett annat år åkte en grupp från EG på gymnastikturné genom Europa i buss med redskapen hängandes på släp. Under 80-talet hanns det även med en gymnaestrada i Danmark. En av höjdpunkterna var invigningen av EM i gymnastik i den nya Globen där en blandad grupp från Enebybergsgymnasterna var värdinnor i evenemanget samtidigt som de inledde med programmet Spirit of Sweden i vilket gymnaster från andra föreningar bjudits in att delta.

 

EGs 80-tal innehöll många tävlingar. De egna klubbmästerskapen startades här och har sedan dess varit en underhållande och lärorik tradition. Vid ett par tillfällen arrangerande föreningen SM, i truppgymnastik och show-klass efter att tidigare under årtiondet ha vunnit vid ett par tillfällen, då i trampett. Två av föreningens tjejer tog plats i landslaget för rytmisk gymnastik och tävlade tillsammans med tjejer från Vikingarna. Särskilt spännande var att friståendena i rytmisk gymnastik på flera av tävlingarna ackompanjerades av levande pianomusik.

 

Mot slutet av årtiondet vann vi det stora priset, gymnastikens Oscar! Priset kom med segern på gymnastikspelen i Helsingborg.

 

Vilket årtionde! Tänk då att som alltid gick den största delen av tiden åt till lärande och nötande med små och stora framgångar i den så underbara vardagsträningen.

Enebybergsgymnasterna 50 år – en tillbakablick på 1970-talet
2023-11-18 21:34

Föreningen Enebybergsgymnasternas historia börjar i Brageskolan 1973. Med gymnastiksalens redskap tränas det individuell gymnastik på bom, i ringar och matta. Friståendegruppen är populär bland gymnasterna med individuella friståenden som en viktig del av EGs 70-tal.

 

Föreningens ca 50 gymnaster i tävlingsgrupper och barngrupper tränar, tävlar och visar upp sig i den gröna färgen som blivit föreningens signum. Det arrangeras också läger och även där är balett en viktig och grundläggande del i ett EG där dans är centralt.

 

Engagerade föräldrar som ledare och fixare runt gymnasterna bäddar för ett fortsatt föreningsliv med starka vänskapsband, ett tydligt gymnastikintresse och en gemenskap som fortsätter in i det kommande 80-talet. Grunden är för framtidens gymnastik!

NM-GULD 2023 EG VIKINGS
2023-11-12 17:39
Stort grattis till EG Vikings som i lördags tog guld i Nordiska Mästerskapen i Reykjavik! Vilken prestation!
 
Stort tack till alla gymnaster, ledare, supportrar och det fina samarbetet med Vikingarna. 
 
Mer om tävlingen kan ni läsa här Sverige tog alla medaljer i mixed i NM i truppgymnastik | SVT Sport och vill ni se tävlingarna sök "Nordiska Mästerskapen i Truppgymnastik" på SVT Play.
 
Grattis igen!!