SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Engagemang och Glädje

Lagföräldrar

Enebybergsgymnasterna är en ideell förening där föräldrars insatser är en förutsättning för att verksamheten ska fungera. Särskilt viktigt är det i lag där gymnasterna tävlar och åker på läger. Ju fler föräldrar som är med och hjälper till desto enklare blir arbetet – och roligare!

Mer om lagföräldrar rollen kan ni läsa i dokumentet Rollbeskrivning lagförälder.

”Ta vara på tiden - det är värt det!” 
”Och det bästa är att det är lika roligt att vara lagförälder" Lagföräldrar Nina Lindegren, Lena Lindgren, Åsa Kunzte-Söderqvist

Från och med nästa termin ska alla lag ha lagföräldrar igen!

Låt oss presentera tre härliga EG-supporters: Nina Lindegren, Lena Lindgren och Åsa Kuntze-Söderqvist som alla har varit engagerade föräldrar under flera års tid. 

 

Läs intervjuerna och låt dig inspireras av dessa tre lagföräldrar.

 

Lena Lindgren har varit engagerad EG-förälder i över 12 år. Hon började som tränare för en grupp killar som var 6 år och uppåt. Efter 7 år klev hon av, då killarna hade nått en så pass hög nivå att hon inte kunde tillföra något längre som tränare. Efter det fortsatte Lena att vara engagerad i bakgrunden och hjälper fortfarande till med allt möjligt. Allt från att ha koll på allergier, köpa in träningskläder till att ordna läger på annan ort eller i annat land. Hon kliver helt enkelt in där och när det behövs. 

Varför behövs det lagföräldrar?

-De har en viktig roll att fylla i föreningen! Lagföräldrar bidrar till bra sammanhållning och gemenskap genom att ordna vissa aktiviteter utanför själva träningen. De är med och stöttar med vissa praktiska saker där det behövs. Detta gör att tränarna verkligen kan fokusera på att träna våra barn/ungdomar så att de utvecklas och har kul.   

 Vad är det bästa med att vara engagerad förälder?

-Att faktiskt få vara delaktig i sitt barns aktivitet och lära känna alla dessa underbara killar, tjejer och även föräldrar i EG. Att få ta del av och vara med och bidra till både gemenskap och glädje – detta är något jag kommer bära med mig resten av livet!

 Lenas tips till blivande lagföräldrar:

  • Dela med dig av idéer och ta initiativ vad gäller aktiviteter – allt från stort till smått uppskattas!
  • Ta vara på tiden – det är värt det!

 

Nina Lindegren var lagförälder under ett år i pojklaget U Herr.

Vad gjorde du som lagförälder?

- Vi åkte och bowlade ihop på OLearys och åt sedan en gemensam middag allihop. Det var väldigt trevligt och gjorde att sammanhållningen blev bättre.

Nina menar att lagföräldrarnas uppgift även är att uppmuntra ledarna och andra personer som tar på sig detta viktiga uppdrag och engagerar sig så i barnen och ungdomarna.

 Vad är det bästa med att vara lagförälder?

-Att få vara mer delaktig i sin ungdoms liv, lära känna föräldrarna och få insyn i verksamheten. Ibland har man ett litet extra uppdrag på tävlingsdagar eller KM, men det är bara kul!

Ninas tips till blivande lagföräldrar:

-Det är inte ett jättebetungande jobb att vara lagförälder inom gymnastiken. Om man jämför t ex med fotbollsförälder – så ta chansen att vara delaktig i ditt barns sport!

 

Åsa Kuntze-Söderqvist var lagförälder i tre terminer och tycker precis som Lena och Nina att Lagföräldrarna behövs för att ordna aktiviteter utanför gymnastiken som är roliga för gruppen och bidrar till ökad sammanhållning i laget.

-I yngre grupper kan lagföräldrarna även hjälpa till vid tävlingar och läger, så att tränarna kan fokusera på träning/tävling. Man kan även ordna fika vid avslutningar mm, säger Åsa.

 

Vad är det bästa med att vara lagförälder?

-Man får lära känna andra lagföräldrar samt gymnaster och ledare bättre. Det är roligt att få ta del i gymnasternas "värld" en stund!

 

Åsas tips till blivande lagföräldrar:

Om man har möjlighet att bjuda in alla föräldrar till en lagaktivitet (tex lite mingel mot slutet av en aktivitet) så är det en bra chans att få ökad gemenskap i gruppen. Och det blir roligare på framtida tävlingar om föräldrarna känner varandra lite och kan sitta tillsammans och heja!