SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Engagemang och Glädje

Frågor och svar

Hur ska jag tänka om jag vill gå i en grupp, men inte kan det fristående eller de volter som de andra kan i den gruppen?

Du behöver fundera på hur viktigt det är att tävla tillsammans med din grupp. Varje tävling har nivåkrav och regler för vad man ska göra på de olika nivåerna. Går du i en grupp där du inte ännu når kraven för tävling kommer du inte kunna tävla med din grupp. Fundera också gärna på varför du vill gå i just den gruppen? Finns det du vill ha även i andra grupper?


Om det är för att mina kompisar går där?

Vår förhoppning är att vi genom att olika grupper både gör aktiviteter ihop, ibland tränar tillsammans, och får möjlighet att träffas ska göra det lättare att lära känna fler gymnaster och tränare. På så sätt är det lättare att välja grupp utifrån egen ambition – för några kompisar finns alltid.


Kan jag komma och gå som jag vill på open gym?

Nej, du anmäler dig i början av terminen till de träningar du vill gå. De gäller sedan för hela terminen.


Om jag vill träna mycket, måste jag välja lila?

Alla grupper erbjuds lika mycket träning, så det är inte mängden träning som skiljer spåren åt. Du ska välja spår utifrån din egen ambition och dina egna mål.


Betyder det att man tränar med gymnaster i andra grupper som mest vill hänga?

Nej, alla ni som deltar i våra grupper är där för att ni vill träna gymnastik! Men med olika mål, olika hårt och olika mycket.


Om jag är helt ny på gymnastik, vilken grupp ska jag välja då?

Du börjar med att gå på open gym och få en uppfattning om vad din ambition är. Du får sedan hjälp av ledarna att resonera kring vilken grupp du vill anmäla dig till.


Jag vill bli bäst och satsa men är nybörjare – vad ska jag välja då?

Då börjar du med att träna på Open gym som alla nybörjare och därifrån får du med hjälp av ledare bestämma hur du kan jobba vidare för att nå dina mål.


Jag vill fortsätta träna med mina kompisar men de är bättre än jag – får jag inte träna tillsammans med dem då?

Det finns flera alternativ här. Du kan träna med dina kompisar men vara beredd att avstå från tävling om du inte är på samma nivå. Det som styr vilken grupp man går i är om man har samma inställning, dvs ambition med sin träning. Så fundera på om du har samma ambition som dina kompisar om du väljer utifrån deras val.

Du kan också välja en annan grupp där du kan träna, tävla och få nya kompisar J  men se till att du kan träna med dina gamla kompisar på Open gym.


Kan man byta grupp mitt i en termin?

Nej, byten sker vid terminsskiften.


Vad är egentligen skillnaden på röd och lila?

Skillnaden är inställningen och satsningen till träning. Ett rött lag kan komma att tävla på samma nivå som ett lila, men attityden till och under träning skiljer sig åt. Som gymnast kan det vara det bästa som finns att fokusera massor på gymnastiken, medan en annan gymnast kanske också har andra sporter och väljer en annan satsning på gymnastiken under en period. Gymnastiskt kan de dock vara på samma nivå.


Har alla möjlighet att välja lila? Behöver man kunna vissa volter? Behöver man vara på en viss nivå för att få vara med i laget?

Alla som vill kan välja lila. Du behöver inte kunna vissa volter eller vara på en viss nivå för att få träna i gruppen. Men du måste vilja satsa på gymnastiken. Du behöver också vara medveten om att du inte kommer att kunna tävla förrän du uppnått miniminivå för de tävlingar laget deltar i. Det kan också vara så att du kanske har nivån i tex hopp men inte tumbling och kan då delta när laget tävlar på grentävlingar.


Finns det flera grupper inom lila?

Det beror på hur många som väljer lila. Tanken är det ska finnas lag så att alla gymnaster kan gå det spår de önskar.


Vad betyder det att elitsatsa?

Så här skriver Gymnastikförbundet:

Det betyder att du har som mål att bli bäst och är beredd att träna hårt för att komma dit. För många är idrott och gymnastik det roligaste som finns och många vill träna mer och bli bättre på det de älskar mest. Att vara elitgymnast är inte lätt att definiera utifrån vare sig tävlingsnivå eller antal träningstimmar. Det som kan anses vara en självklar definition inom en disciplin är helt ologisk i en annan.

Gemensamt för alla är däremot viljan att bli så bra som man kan bli. Att anpassa vardagen för att kunna prioritera träning och att periodisera helheten utifrån de uppsatta prioriterade målen är tydliga kännetecken för en elitgymnast. Det inre drivet, nyfikenhet, en medvetenhet om och önskan att konstant förbättras utgör andra kännetecken och är i de flesta fallen de styrande drivkrafterna bakom en elitgymnasts mindset.”