SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Engagemang och Glädje

Frågor och svar

Från vilket år väljer man spår?

Man gör det under våren det året man fyller 13 år och man börjar sedan i sitt nya spårvalslag till hösten (då man också blir Ungdom).

 

Det viktigaste för mig är att fortsätta träna med mina kompisar – hur ska jag då välja?

Kanske vill du och dina kompisar samma sak med gymnastiken, då pratar ni ihop er om vilket spår ni ska välja och skriver samtidigt namn på dem som ni vill träna med. Två namn är max.

 

Men det kan också vara så att ni har lite olika inställning till träningen och tävling, eller att ni är på olika nivåer för tillfället. Välj då tillsammans. Är ni på olika nivåer kommer ni att gå i den grupp som motsvarar den ni båda kan tävla med. Du kommer att både träffa nya kompisar och i olika sammanhang stöta på kompisarna från tidigare.

 

Jag vill fortsätta träna med mina kompisar men de är bättre än jag – får jag inte träna tillsammans med dem då?

Det som styr vilket spår man går i är om man har samma inställning, dvs ambition med sin träning. Så fundera på om du har samma ambition som dina kompisar om du väljer utifrån deras val.

 

Du kan också välja en annan grupp där du kan träna, tävla och få nya kompisar J  men se till att du kan träna med dina gamla kompisar på Open gym.

 

Kan man byta grupp mitt i en termin?

Nej, byten sker vid terminsskiften.

 

Kan jag komma och gå som jag vill på open gym?

Nej, du anmäler dig i början av terminen till det antal träningar du vill gå på. De gäller sedan för hela terminen. Vi planerar halltid och ledare efter antal gymnaster.

 

Vad är egentligen skillnaden på röd och lila?

Skillnaden är inställningen till tävling och satsningen på träning. Ett rött lag kan komma att tävla på samma nivå som ett lila, men attityden till och under träning skiljer sig åt. Som gymnast kan det vara det bästa som finns att fokusera massor på gymnastiken (lila), medan en annan gymnast kanske också har andra sporter och väljer en annan satsning på gymnastiken under en period (röd). Gymnastiskt kan de dock vara på samma nivå.

 

Har alla möjlighet att välja lila? Behöver man kunna vissa volter? Behöver man vara på en viss nivå för att få vara med i laget?

Alla som vill kan välja lila. Du behöver inte kunna vissa volter eller vara på en viss nivå för att få träna i gruppen. Men du måste vilja elitsatsa på gymnastiken. Du behöver också vara medveten om att du kommer att kunna tävla först när du uppnått miniminivå för de tävlingar laget deltar i. Det kan också vara så att du kanske har nivån i tex hopp men inte tumbling och kan då delta när laget tävlar på grentävlingar.

 

Vad betyder det att elitsatsa (lila)?

Så här skriver Gymnastikförbundet:

”Det betyder att du har som mål att bli bäst och är beredd att träna hårt för att komma dit. För många är idrott och gymnastik det roligaste som finns och många vill träna mer och bli bättre på det de älskar mest. Att vara elitgymnast är inte lätt att definiera utifrån vare sig tävlingsnivå eller antal träningstimmar. Det som kan anses vara en självklar definition inom en disciplin är helt ologisk i en annan.

 

Gemensamt för alla är däremot viljan att bli så bra som man kan bli. Att anpassa vardagen för att kunna prioritera träning och att periodisera helheten utifrån de uppsatta prioriterade målen är tydliga kännetecken för en elitgymnast. Det inre drivet, nyfikenhet, en medvetenhet om och önskan att konstant förbättras utgör andra kännetecken och är i de flesta fallen de styrande drivkrafterna bakom en elitgymnasts mindset.”

 

Hur ska jag tänka om jag vill gå i en grupp, men inte kan det fristående eller de volter som de andra kan i den gruppen?

Du behöver fundera på hur viktigt det är att tävla tillsammans med din grupp. Varje tävling har nivåkrav och regler för vad man ska göra på de olika nivåerna. Går du i en grupp där du inte ännu når kraven för tävling kommer du inte kunna tävla med din grupp. Fundera också gärna på varför du vill gå i just den gruppen? Finns det du vill ha även i andra grupper?

 

Om det är för att mina kompisar går där?

Vår förhoppning är att vi genom att olika grupper både gör aktiviteter ihop, ibland tränar tillsammans, och får möjlighet att träffas ska göra det lättare att lära känna fler gymnaster och tränare. På så sätt är det lättare att välja grupp utifrån egen ambition – för några kompisar finns alltid.

 

Finns det flera grupper inom lila?

Ja. Hur många beror på hur många gymnaster som väljer lila. Tanken är det ska finnas lag så att alla gymnaster kan gå det spår de önskar.

 

Om jag vill träna mycket, måste jag välja lila?

Alla grupper erbjuds lika mycket träning, så det är inte mängden träning som skiljer spåren åt. Du ska välja spår utifrån din egen ambition och dina egna mål.

 

Betyder det att man tränar med gymnaster i andra grupper som mest vill hänga?

Nej, alla ni som deltar i våra grupper är där för att ni vill träna gymnastik! Men med olika mål, olika hårt och olika mycket.