SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Engagemang och Glädje

BASGRUPPER

Grupperna inom bas följer ålder, och gymnasterna går i huvudsak i grupper med andra födda samma kalenderår. Under ht 23 kommer därför alla barn födda 2017 att starta i våra Bas 6-grupper, gymnaster födda 2016 går i Bas 7 osv. 

 

För att säkra att vi som förening följer anvisningar för barn och ungdomar i träning och tävling har vi beslutat att göra en förändring i den struktur som våra grupper har. Det innebär att gymnasterna i fortsättningen kommer att bli Ungdomar det år de fyller 13 istället för 12 år som nu. 

För oss betyder det att våra BAS11-gymnaster efter sommaren kommer att fortsätta som BAS12, i de grupper vi nu har. Det betyder också att de inte kommer att välja spår nu under våren.

Träning
Bas 6-7 tränar 1 gång per vecka
Bas 8-9 tränar 1-2 gånger per vecka
Bas 10-11 tränar 1-3 gånger per vecka
BAS12 (arbete pågår med att definiera)
Gymnasterna bestämmer själva i början av terminen hur många träningar per vecka man anmäler sig till.
Från Bas9 har alla grupper fristående och redskap på samma träning.
Från Bas10 har alla grupper en fristående- och två redskapsträningar.  
 
Utöver veckoträning erbjuds gymnasterna möjlighet att delta på lovläger, och att vara med på föreningens våruppvisning.
 
Höstterminen 2022 - vårterminen 2023
Information om tid och plats skickas via mejl till respektive grupp.
 
Följande grupper finns ht22-vt23:
Bas 6 (födda 2016)
  - Bas6 F grön, rosa, vit
  - Bas6 P
 Bas 7 (födda 2015)
  - Bas7 F grön, rosa, vit
  - Bas7 P 
Bas 8 (födda 2014)
  - Bas8 F grön, rosa, vit
  - Bas8 P 
Bas 9 (födda 2013)
  - Bas9 F grön, rosa, vit
  - Bas9 P 
Bas10 (födda 2012)
  - Bas10 F grön, rosa, vit
  - Bas10 P 
Bas11 (födda 2011)
  - Bas11 F grön, rosa, vit
  - Bas11 P
Bas upp&ner (flera åldrar) 
Tävling

Gymnasterna medverkar från Bas 7 vid EGs klubbmästerskap. Dessa grupper kan också tävla i andra tävlingar från 8 års ålder om de önskar. 

 
Beskrivning tävlingar
Klubbmästerskap - vår egen tävling för EGs truppgymnastiklag från Bas7 och uppåt.
Föreningstävlingar - andra föreningar arrangerar tävlingar för alla nivåer. Här finns tävlingar för alla! Vi fokuserar på att erbjuda möjlighet till deltagande i externa tävlingar från 8 år.
 
Gymnastikförbundets utvecklingsmodell
För dessa grupper följer vi modellens två stadier Lärande gymnastik för de yngre åldrarna, och Träna på att träna för de äldre basgrupperna. Så här skriver Gymnastikförbundet om stadierna:

Lärande gymnastik
Lärande gymnastik är det stadie där barnen lär sig att träna för att ha kul, utmanas, röra på sig och träffa kompisar. De som vill satsa mer på sin gymnastik ska ges möjlighet att göra det.

Träningen
Träningen är gymnastikspecifik men med fortsatt fokus på allsidighet och variation av övningar och uttrycksformer. De grundmotoriska färdigheterna är i centrum och sätts samman till att forma gymnastikspecifika övningar.

Ledaren/tränare och ledarskapet
Ledaren insprirerar barnen med spännande och individuellt anpassade utmaningar. allsidighet och variation i träningen säkerställs genom smarta inlärningsmetoder och olika rörelse- och redkspasbanor. Ledare och barn arbetar tillsammans på ett lekfullt sätt mot individuella prestationsmål. Resultatmål förekommer inte.

Tävling
Att tävla är inte i fokus. Tävlingar förekommer, men är då anpassade till lärandestadiet med särskilt utformade tävlingsformer och tävlingsregler.

Att tänka på

Vi vill att det allsidiga idrottandet ska fortsätta. Därför uppmuntrar vi våra utövare att hålla på med flera andra idrotter och olika gymnastikaktiviteter.
Träna på att träna

De flesta i det här stadiet av sin utveckling säger fortfarande att de ”går på gymnastik”. Ofta vill nu barnen själva fokusera på en eller flera discipliner. Med goda ledares stöd växer nu lusten och viljan att träna. Här har vi vår stora chans att skapa förutsättningar för ett livslångt idrottande inom gymnastiken eller andra idrotter.

Träningen

Under lekfulla former flyttar vi försiktigt och med känsla för varje individs unika egenskaper fokus mot inlärning och utveckling av mer komplexa övningar. Träningen blir mer strukturerad och kräver större koncentration från utövarna. Fysisk förberedelse (styrka, flexibilitet och uthållighet) kompletterar grenspecifik träning.

Ledaren/tränaren och ledarskapet

Ledaren behöver ha teknisk kompetens, men också djupare kunskap om barn och ungas utveckling. Utmaningen är att med rörelseglädjen intakt flexibelt anpassa prestationsmål efter varje barns fysiska och mentala utvecklingstakt. Kunskap inom träningslära är också nödvändig.

Tävling

Tävlingsgymnaster kan delta i rikstävlingar, men tävlar i första hand på lokal och regional nivå. Resultaten står inte i centrum. Uttagningar ska undvikas.

Att tänka på

Utövaren ska kunna delta i andra idrotter.